“Wat mooi dat Ahmad zich nog steeds inzet voor mensenrechten.”

Na zijn vlucht uit Sudan belandt Yousif Fasher (1984) na vele omzwervingen in Den Haag, waar hij zich inzet voor mensenrechten en lezingen geeft over de genocide in Darfur. Tijdens zo’n lezing ontmoet hij Ahmad. Samen hadden ze in 2014 met een boot de overtocht naar Europa gemaakt.

Liever luisteren dan lezen?
Om gebruik te maken van Soundcloud binnen onze website, dien je eerst de cookies te accepteren. Lees meer over ons cookiebeleid

Als Yousif in 2014 op een boot van Cairo (Egypte) de oversteek naar Lampedusa (Italië) maakt, heeft hij al de nodige ervaring. “Ik had al gevaren van Sinaï naar Israël, van Indonesië naar Australië en van Turkije naar Griekenland. Smokkelaars liegen over het aantal mensen op de boot en de duur van de tocht. Daarom wist ik dat we zuinig moesten zijn met het drinkwater en voedsel. Ik heb vooral te doen met de jonge kinderen aan boord, die hebben niet gekozen om dit soort risico’s te nemen. De kinderen gaven me energie om me nuttig te maken op de boot.” 

Aan boord werkte Yousif zij aan zij met de Syrische Ahmad, maar na aankomst scheidden direct hun wegen omdat ze uit andere landen afkomstig waren. Yousif was van plan om via Frankrijk naar Engeland te gaan. Maar hij werd op een bus gezet naar Nederland, een land dat hij vooraf niet kende. Ahmad en Yousif dachten elkaar niet meer te zullen zien.

Ik ben trots op hem, omdat hij tijdens die gevaarlijke boottocht aan anderen dacht.
Yousif Fasher
Ahmad Saleh

Tot de dag in 2017 dat Yousif in Den Haag een lezing geeft over de genocide in Darfur en Ahmad daar ook bij aanwezig is. “Ik herkende hem niet direct, ik had niet gerekend op een weerzien. Hij liet me foto’s zien van ons samen op de boot. Ik was zo blij hem te zien en vond het mooi dat hij zich nog steeds inzet voor mensenrechten.”

Yousif woont in Rotterdam en Ahmad in Den Haag. “We houden nog steeds contact en kijken wat we samen kunnen doen voor het goede doel. Ik ben trots op hem, omdat hij tijdens die gevaarlijke boottocht aan anderen dacht. Ik hoop dat we in de toekomst samen een mooi project kunnen doen. Veel mensen uit zoveel verschillende landen hebben hun vlucht niet overleefd. Ze hadden geen keuze, konden niet blijven waar ze waren. Wij hebben het samen overleefd en kunnen iets doen voor anderen.”

Wij hebben het samen overleefd en kunnen iets doen voor anderen.
Yousif Fasher
Yousif Fasher
VN context

Vanaf 2003 is er een grote crisis in de regio Darfur in Sudan, waar het regeringsleger en de Janjaweed, Arabische milities, de aanval openen op de bevolking. De etnische zuivering en massamoorden die vervolgens plaatsvinden, leiden tot honderdduizenden slachtoffers.

De al langer lopende missie van de Verenigde Naties UNMIS in Sudan had geen bevoegdheden in Darfur. In 2004 neemt de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin de Janjaweed tot ontwapening verplicht wordt en er wordt een onderzoek ingesteld naar de aard van het geweld. Wanneer de VN erkent dat er sprake is van genocide, zou dat tot militaire interventie moeten leiden. Het onderzoek kon niet vaststellen dat er sprake was van genocide.

Zo’n 2 miljoen mensen slaan op de vlucht voor het geweld. Veel van hen verblijven sindsdien in vluchtelingenkampen in omringende landen, maar enkele duizenden vluchtelingen uit Darfur hebben in Nederland asiel aangevraagd.