“Een nieuwe toekomst door ondernemen”

Ondernemer Peter Joziasse (1967) reisde met UNICEF naar Jordanië om te zien wat zij daar doen aan sociaal ondernemerschap. Daar heeft hij een gedenkwaardige ontmoeting.

Liever luisteren dan lezen?
Om gebruik te maken van Soundcloud binnen onze website, dien je eerst de cookies te accepteren. Lees meer over ons cookiebeleid

Het moment dat Peter Joziasse aankomt in het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië, waar tienduizenden Syrische vluchtelingen verblijven, schiet hij meteen vol. Hier is hij dan, op een keerpunt in zijn leven. Hij is net 50 geworden, zijn vader is onlangs overleden en zijn kinderen zijn het huis uit. “Ik wilde met mijn ervaring iets structureels bijdragen aan een betere wereld voor kinderen en jongeren, toen kwam de UNICEF Business Connector Challenge langs die ondernemers verbindt aan het goede doel.”

Op jonge leeftijd worden kinderen al uitgedaagd om nieuwe ideeën te bedenken.
Peter Joziasse
Peter Joziasse.

Dit is hem op het lijf geschreven. In het kamp bezoekt hij een Makani-centrum; een veilige plek waar kinderen na school terecht kunnen. “Alles draait daar om sociaal ondernemerschap en je vrij voelen. Op jonge leeftijd worden kinderen al uitgedaagd om nieuwe ideeën te bedenken en meer vertrouwen te krijgen. Zo waren er meisjes die zelf een apparaat hadden bedacht om kleden schoon te maken in een vluchtelingenkamp. Dit onderwijs gaat verder dan alleen noodhulp bieden. Het geeft kinderen en jongeren hoop. Je geeft ze een toekomst door te ondernemen.”

Prachtig om te zien hoe jonge startende ondernemers daar het verschil kunnen maken dankzij vernieuwende projecten.
Peter Joziasse
Foto: Marieke van der Velden

Later heeft Peter in een armoedige straat in een Palestijnse wijk een gedenkwaardige ontmoeting met Mohammed. Dankzij UNICEF heeft Mohammed geleerd om planten te laten groeien op een dakterras. Hij betrekt ook andere jongeren bij zijn project en zorgt ervoor dat de families die er wonen niet alleen eten voor zichzelf verbouwen, maar hun oogst ook verkopen. “Mohammed vertelde me hoe blij hij was met de steun van UNICEF. Het was een van de mooiste momenten van de reis. Prachtig om te zien hoe jonge startende ondernemers daar het verschil kunnen maken dankzij vernieuwende projecten. Ik ben trots dat ik als UNICEF-vrijwilliger mijn bijdrage kan leveren en ondernemers mag verbinden. Het sluit aan bij mijn eigen initiatieven waarbij ik, met steeds meer slimme technologie, jongeren een stem wil geven.”

Mohammed (links) met zijn project om planten te laten groeien op een dakterras. Foto: Marieke van der Velden
VN context

UNICEF (United Nations Children's Fund) is één van de vele (hulp)organisaties van de Verenigde Naties. UNICEF biedt op verschillende manieren hulp. Onder meer door het verstrekken van voedsel en geneesmiddelen, maar ook door het stimuleren van initiatieven van particuliere partijen, zoals met UNICEF Business Connector Challenge, waar Peter Joziasse als Business Connector heeft bijgedragen aan het werk van UNICEF.

UNICEF wordt in 1946 opgericht als tijdelijke hulporganisatie voor kinderen die door de Tweede Wereldoorlog getroffen zijn. In 1953 wordt UNICEF een permanent onderdeel van de VN met als doel het welzijn van kinderen wereldwijd te verbeteren door humanitaire- en ontwikkelingshulp. UNICEF helpt kinderen en gezinnen die door onder meer armoede, oorlogsgeweld, discriminatie en ziekte getroffen worden. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere (VN-)organisaties en meestal in moeilijke omstandigheden.

Op 20 november 1989 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Sindsdien heeft UNICEF er in opdracht van de VN een taak bij: controleren of landen de kinderrechten ook echt verwezenlijken.