"Solidariteit is levens redden zonder na te denken over iemands stam, afkomst of religie"

Vanwege de oorlog verhuisde Mercy Kolok (1982) op zesjarige leeftijd met haar familie naar Kenia vanuit het toenmalige Sudan (nu Zuid-Sudan). Ze woonde en studeerde er, maar keerde in 2010 terug naar haar vaderland waar ze aan de slag ging bij UNICEF.

Liever luisteren dan lezen?
Om gebruik te maken van Soundcloud binnen onze website, dien je eerst de cookies te accepteren. Lees meer over ons cookiebeleid
Om zijn leven te redden moest hij een bloedtransfusie krijgen, maar er was geen bloed.
Mercy Kolok

“Drie jaar geleden ontmoette ik de vierjarige Riak. Het was een maand nadat de Verenigde Naties een hongersnoodverklaring afgaven voor delen van Zuid-Sudan. Ik begeleidde een groep journalisten die verslag kwamen doen van die hongersnood. We bezochten een ziekenhuis en daar lag hij, lusteloos op bed in de armen van zijn huilende moeder. Riak was een lief jongetje met grote, ronde ogen. Ernstige ondervoeding en acute bloedarmoede eisten hun tol. Om zijn leven te redden moest hij een bloedtransfusie krijgen, maar er was geen bloed.”

Dat is in mijn ogen levens redden zonder na te denken over iemands stam, afkomst of religie.
Mercy Kolok
In Juba waar Mercy een verhaal over ondervoeding schreef.

Als Mercy Kolok terugdenkt aan het kind, raakt zij opnieuw geëmotioneerd. Ze vertelt hoe zij haar contacten aanboorde en vroeg om bloed te doneren. “Veel van mijn collega's, zowel nationaal als internationaal, gaven er direct gehoor aan”, vertelt ze. “Dat raakte mij diep. Niemand dacht op dat moment na over Riaks achtergrond en afkomst. In een land als Zuid-Sudan, waar tribalisme nog steeds een probleem is, is dat een geweldige daad van solidariteit. Dat is in mijn ogen levens redden zonder na te denken over iemands stam, afkomst of religie.” Riak kreeg bloed, maar het was te laat; hij overleed nog diezelfde middag.

Als we de verhalen van deze mensen niet blijven vertellen, krijgen ze niet de hulp die ze nodig hebben.
Mercy Kolok
In Yambio, Zuid-Sudan.

Als kind wilde Kolok journalist worden. “Om een stem te geven aan degenen die hun verhalen zelf niet kunnen vertellen”, zegt ze. Ze houdt van haar werk, maar het vergt ook een groot offer. “Mijn oudste dochter, nu vijf jaar oud, woont bij haar oma in Oeganda omdat de situatie hier onzeker is. Mijn jongste dochter is nog zo afhankelijk van mij, zij is voorlopig bij mij. Hopelijk komt er een dag dat we op één plek samen kunnen wonen. Maar iemand moet dit werk doen. Als we de verhalen van deze mensen niet vertellen, krijgen ze niet de hulp die ze nodig hebben.”

In Yambio, Zuid-Sudan.
VN context

UNICEF (United Nations Children's Fund) is een van de vele (hulp)organisaties van de Verenigde Naties. UNICEF biedt op verschillende manieren hulp. Onder meer door het verstrekken van voedsel en geneesmiddelen als onderdeel van noodhulp.

UNICEF wordt in 1946 opgericht als tijdelijke hulporganisatie voor kinderen die door de Tweede Wereldoorlog getroffen zijn. In 1953 wordt UNICEF een permanent onderdeel van de VN met als doel het welzijn van kinderen wereldwijd te verbeteren door humanitaire- en ontwikkelingshulp. UNICEF helpt kinderen en gezinnen die door onder meer armoede, oorlogsgeweld, discriminatie en ziekte getroffen worden. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere (VN-)organisaties en meestal onder moeilijke omstandigheden.

Op 20 november 1989 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Sindsdien heeft UNICEF er in opdracht van de VN een taak bij: controleren of landen de kinderrechten ook echt verwezenlijken.