“We laten Noord-Koreanen zien hoe de wereld eruit ziet”

De Zuid-Koreaanse Jiye Seong-Yu (1990) ontmoette de gevluchte Noord-Koreaan Ji Seong-ho tijdens een conferentie in Oslo. Met het Flash Drives For Freedom-programma smokkelen ze nu samen alle mogelijke informatie Noord-Korea binnen.

Liever luisteren dan lezen?
Om gebruik te maken van Soundcloud binnen onze website, dien je eerst de cookies te accepteren. Lees meer over ons cookiebeleid

“Tijdens die conferentie werkte ik als Seong-ho's vertaler en trok de hele dag met hem op. Ji Seong-ho komt uit een arm gezin en reisde net als veel jongens vaak illegaal met de trein om kolen te stelen en die elders te verkopen. Op een dag viel hij van de trein en moesten zijn hand en been zonder verdoving geamputeerd worden. In Noord-Korea moet je je eigen medicijnen betalen en dat kon hij niet.

Daarna had hij geen leven meer. ‘Jij bent een belediging voor onze grote leider’, kreeg hij regelmatig te horen, want in Noord-Korea wonen officieel geen gehandicapten. Ji Seong-ho werd regelmatig mishandeld en omdat hij ook geen bijdrage meer kon leveren aan het inkomen van zijn familie, besloot hij te vluchten naar Zuid-Korea.

Toen hij op het vliegveld van Seoul aankwam, kreeg hij van een douanebeambte meteen een rolstoel aangeboden. Het was een openbaring voor hem dat gehandicapten niet overal ter wereld worden mishandeld. Inmiddels heeft hij een prothese voor zijn hand en zijn been.

Door gebrek aan informatie hebben Noord-Koreanen geen idee wat zich buiten hun landsgrenzen afspeelt.
Jiye Seong-Yu

Van jongs af aan leren Noord- en Zuid-Koreanen elkaar als grootste vijand te zien”, zegt Jiye. “Onder de jonge generatie Zuid-Koreanen wordt dat minder, maar door gebrek aan informatie hebben Noord-Koreanen geen idee wat zich buiten hun landsgrenzen afspeelt. Samen met het North Korea Strategy Center zamelen Ji Seong-ho en ik met onze collega’s USB-sticks en geheugenkaarten in. Die geven we mee aan mensen die het land wel binnenkomen.

Er staat popmuziek op de geheugenkaartjes, maar ook de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Jiye Seong-Yu

Op die geheugenkaartjes staat van alles. Westerse films en popmuziek zijn erg populair, maar we zetten er bijvoorbeeld ook een offline-versie van Wikipedia op en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een student filmde de bibliotheek van zijn universiteit. Iemand filmde het dagelijkse verkeer. Zo zetten we het raam van de Noord-Koreanen op een kier. Hopelijk lukt het ze om dat ooit helemaal open te gooien.”

VN context

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in augustus 1945, capituleert Japan en trekken Japanse troepen zich terug uit de bezette gebieden in Azië, waaronder Korea. De Sovjet-Unie bezet dan het noordelijke deel van Korea, de Verenigde Staten het zuidelijke deel. De als tijdelijk beoogde scheidslijn – de 38e breedtegraad – tussen de beide bezettingszones groeit al snel uit tot een daadwerkelijke grens en tot een confrontatielijn. De oplopende spanning tussen Noord- en Zuid-Korea draait uit op een burgeroorlog.

De VN-Veiligheidsraad roept in een resolutie op tot een staakt-het-vuren en terugtrekking van de Noord-Koreaanse troepen tot de 38e breedtegraad. Dan mandateert de Veiligheidsraad de internationale gemeenschap om de Noord-Koreaanse troepen met geweld terug te dringen en de internationale vrede en veiligheid te herstellen. De Algemene Vergadering van de VN bepaalt in een resolutie dat het politieke doel van de VN-operatie in Korea het tot stand brengen van een onafhankelijke, soevereine eenheidsstaat onder een democratisch bewind is. De Algemene Vergadering acht de aanwezigheid van VN-troepen gewenst zolang dit doel niet is bereikt.

De oorlog duurt (onofficieel) tot 1953 waarna een gedemilitariseerde zone tussen de twee landen als grens gehandhaafd wordt. Officieel is nog altijd wapenstilstand van kracht en er is bijna geen contact mogelijk tussen Noord- en Zuid-Korea. Terwijl Zuid-Korea zich ontwikkelt als democratie, isoleert Noord-Korea zich onder het communistische schrikbewind van Kim Il-sung. Zijn kleinzoon Kim Jong-un geldt als een van de meest tirannieke leiders van deze tijd.