“Het gaat niet om landen, maar om generaties”

Jahkini Bisselink (1999) was van 2017 tot 2019 jongerenvertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties. Haar belangrijkste doel was een brug te slaan tussen wat Nederlandse jongeren bezighoudt en wat er op de agenda van de Verenigde Naties verschijnt.

Liever luisteren dan lezen?
Om gebruik te maken van Soundcloud binnen onze website, dien je eerst de cookies te accepteren. Lees meer over ons cookiebeleid

“Als jongerenvertegenwoordiger in Nederland geef je veel gastlessen op scholen. Daardoor sprak ik duizenden jongeren door het hele land. Zelf ben ik opgegroeid in het centrum van Amsterdam. Dat dat ook een bubbel is, realiseerde ik me toen ik op scholen in plaatsen als Groenlo en Dokkum kwam. Ik heb veel oprechte, stevige discussies gevoerd met mensen die radicaal anders dachten dan ik. Waarom krijgen vluchtelingen een huis en een baan en moeten jongeren in Nederland lang op een eigen woning wachten? Dat zijn relevante vragen. We spraken ook over moslimextremisme en rechts-extremisme. Beide zijn uitingen van frustraties en gevoelens van uitsluiting die onder jongeren leven. Die moeten we serieus nemen.

Het zou fijn zijn als jongeren in alle landen serieus genomen zouden worden.
Jahkini Bisselink
Bij het High Level Political Forum in New York, bij de VN. Jahkini geeft een speech over ongelijke kansen in het onderwijs.

Een meisje op een middelbare school in Aerdenhout zei: ‘Ja maar Jahkini, hoe moet ik een positief beeld creëren van een islamitisch iemand, als ik die nooit tegenkom? Ik zie ze alleen op het nieuws en dan vaak supernegatief.’ Daar sprak een grote openheid uit.

Het is anders om met mijn Nederlandse moeder over straat te lopen dan met mijn Guyaanse vader.
Jahkini Bisselink

Als jonge vrouw van kleur maak ik ook racisme mee. Zelfs in Amsterdam merk ik verschil als ik met mijn moeder, die in de Achterhoek geboren is, op straat loop of met mijn Guyaanse vader. Als ik als jongerenambassadeur voor conferenties uitgenodigd word om over mijn werk te spreken, krijg ik toch regelmatig de vraag wat ik van Zwarte Piet vind. Dat vind ik vreemd.

Op de stoel van Nederland in de Veiligheidsraad.

Jongeren denken vaak heel anders over onderwerpen als racisme en genderongelijkheid, en zetten andere zaken op de agenda, zoals fair fashion. Daarom is het zo belangrijk dat er naar hen geluisterd wordt. Toen onze ambassadeur bij de VN een resolutie die wij hadden opgesteld, zonder één wijziging op tafel legde bij de Veiligheidsraad, waren we supertrots. Mensen die wij zien als popstars namen ons serieus. Het zou fijn zijn als jongeren in alle landen serieus genomen zouden worden. Want ons gaat het niet om landen, maar om generaties.”

VN context

De Verenigde Naties moedigen lidstaten aan om jongerenvertegenwoordigers aan hun delegaties toe te voegen, om zo de ervaringen en perspectieven van een verder ondervertegenwoordigde groep te waarborgen. Jongeren denken mee over beleid en de uitdagingen waar de VN in de toekomst mee geconfronteerd worden. Vanuit Nederland was prinses Beatrix in 1970 de eerste die als jongerenvertegenwoordiger deelnam aan het programma.

De Nederlandse Jeugdraad (NJR) doet nu jaarlijks een oproep aan jongeren zich op te geven als VN-vertegenwoordiger, op de gebieden mensenrechten en veiligheid, Europese zaken of duurzame ontwikkeling. Jongeren die gekozen worden committeren zich voor twee jaar aan de functie, waarbij ze enerzijds andere jongeren vertellen over het werk van de VN en anderzijds aan de Algemene Vergadering rapporteren wat er leeft onder jongeren in hun regio.