“Ik geloof in vertrouwen en zelfredzaamheid.”

Dre Urhahn (1973) is medeoprichter van United Painting. Hij kwam voor een kunstproject in Haïti en leerde hoe de lokale mensen over internationale hulpverleners dachten. Hij gelooft meer in samenwerken met lokale partners op gelijkwaardige basis.

Liever luisteren dan lezen?
Om gebruik te maken van Soundcloud binnen onze website, dien je eerst de cookies te accepteren. Lees meer over ons cookiebeleid
We merkten veel weerstand, er heerste een sfeer van: bemoei je er niet mee.
Dre Urhahn

Dre Urhahn heeft in 2005 samen met Jeroen Koolhaas het initiatief Favela Painting opgezet, nu voortgezet onder de naam United Painting. Met lokale mensen worden in zogenaamde ‘achtergestelde wijken’ grootschalige kunstprojecten gecreëerd met het doel: samen kunst maken voor sociale verandering. “In 2017 kwamen we in Haïti,” vertelt Dre. “Toen we daar werden rondgereden in witte landcruisers, dat hebben alle ngo’s, werden er stenen naar de auto gegooid. We merkten veel weerstand, er heerste een sfeer van: bemoei je er niet mee.”

Deze ervaring zette Dre aan het denken over de manier waarop het Westen steun geeft. “We kopen ons schuldgevoel af. Als je daar komt, zie je dat de hulpverlening een hele industrie is waar veel geld in rondgaat, maar nauwelijks concrete resultaten oplevert.”

Dre en Jeroen werden uitgenodigd door een Nederlandse organisatie om in Haïti een kunstproject op te zetten. “Toen we daar waren, besloot de organisatie zich terug te trekken. Wij hebben met de voormalige werknemers bedacht dat ze  onze partner zouden kunnen worden door een eigen organisatie op te zetten. Dat was uniek voor Haïti. Het project werd vervolgens  volledig door Haïtianen gerund en dat ging enorm goed. Na onze samenwerking hebben ze eigen empowerment projecten opgezet, zoals de eerste computerschool voor vrouwen in het Caribische gebied.”

Dat zou de VN ook moeten doen; alleen inspringen als de bevolking er zelf om vraagt.
Dre Urhahn

Dre heeft ook veel van zijn Haïtiaanse collega’s Ralph en Daphnee geleerd. “Jeroen en ik zijn goed in groots dromen en out of the box denken. Dat kunnen we ze bieden, de rest kunnen ze zelf tien keer beter.” Dre gaat nu alleen nog naar Haïti als specifiek om zijn inbreng wordt gevraagd. “Dat zou de VN wellicht ook vaker moeten doen; alleen inspringen als de bevolking er zelf om vraagt. Ik geloof in zelfredzaamheid. Je moet elkaar vertrouwen, veel tijd investeren en op gelijkwaardige basis samenwerken.”

VN context

Haïti kent een lange geschiedenis van armoede, natuurrampen, dictators en sociale onrust. De internationale gemeenschap dringt aan op het ontwikkelen van een rechtsstaat, maar er is geen democratische traditie of bestuurlijke infrastructuur om op terug te vallen.

Tussen 2004 en 2017 is de United Nations Stabilization Mission in Haiti (MINUSTAH) actief. De missie is ingesteld na een gewapend conflict in Haïti en het vertrek van president Aristide. De missie – bestaande uit militairen uit verschillende landen – biedt ook ondersteuning na de verwoestende aardbeving van 2010.

De VN missie is ook omstreden. VN-soldaten brengen namelijk cholera mee naar het door de aardbeving verwoeste land, waardoor ruim 9.000 mensen overlijden. De VN hebben de betrokkenheid bij de uitbraak van de epidemie pas later erkend. Ook hebben VN-soldaten hun positie ernstig misbruikt door kwetsbare Haïtiaanse vrouwen seksueel te misbruiken en zwanger achter te laten.