“Door samen thee te drinken deel je iets en raak je met elkaar in gesprek”

Oud-marinier Dio Buchner (1983) gooit na zijn laatste uitzending naar Afghanistan het roer om. Tijdens zijn missies is samen theedrinken het ideale middel om contact te leggen; hij besluit van thee zijn werk te maken.

Liever luisteren dan lezen?
Om gebruik te maken van Soundcloud binnen onze website, dien je eerst de cookies te accepteren. Lees meer over ons cookiebeleid

Al tijdens de mariniersopleiding in het noorden van Noorwegen ontdekt Dio de kracht van thee. “Je had een buddy en deelde samen een thermosfles thee. Dat waren momenten waar ik naar uitkeek. Iedereen bij de mariniers is stoer, pijn bestaat niet. Maar tijdens de theepauzes blijk je niet de enige te zijn die het zwaar heeft.”

Zijn eerste uitzending is in 2005, naar Noord-Afghanistan, waar het de taak van de Nederlandse missie is om ervoor te zorgen dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Hij gaat mee naar gesprekken met de burgemeesters en stamhoofden. Deze gesprekken vinden plaats in een gemeentehuis. “We kregen thee van onze gesprekspartners, maar we namen ook thee mee uit onze eigen rantsoenen. Je deelt iets en je raakt met elkaar in gesprek.”

Onze tolk zette ons een beetje voor gek; prima, het ijs was gebroken.
Dio Buchner
Dio Buchner in Tsjaad.

Op zijn tweede missie naar Tsjaad voerde hij als korporaal zelf de gesprekken. “Meestal krijg je schapenmelk aangeboden, maar dat vond ik vies. Gelukkig maakte onze tolk Clinton dan grapjes over die witte mannen die niet tegen schapenmelk kunnen. Hij zette ons een beetje voor gek; prima, het ijs was gebroken. En ik bood dan mijn thermosfles met thee aan.”

Wachten tot de thee afkoelde, gaf ons meer tijd om te praten.
Dio Buchner

Een bijkomend voordeel van thee is dat het eerst moet afkoelen voor je het kunt drinken. Dio legt uit: “Dat gaf ons meer tijd om te praten. De lokale bevolking ziet zoveel delegaties langskomen, het vertrouwen moest echt gewonnen worden. Ze willen drie dingen van ons: veiligheid, voedsel en medicijnen. Wij zijn juist op zoek naar informatie en inlichtingen.”

Dio Buchner in Tsjaad.

Als Dio stopt bij Defensie is het voor hem een logische stap om van thee zijn werk te maken. Met een goede vriend zet hij een succesvolle onderneming op: in thee.

VN context

Op 11 september 2001 voert Al Qaida met gekaapte vliegtuigen aanslagen uit in Washington en New York. De Verenigde Staten zien deze aanslagen als een directe aanval en openen eind 2001 samen met onder meer Britse en Australische troepen de aanval op Afghanistan (operatie Enduring Freedom) omdat het Taliban-regime onderdak zou bieden aan Al Qaida. Het Taliban-regime wordt ten val gebracht, maar in grote delen van Afghanistan blijven de Taliban en daarmee gelieerde strijdgroepen de strijd voortzetten.

Ook Nederlandse militairen nemen deel aan de missie in Afghanistan. Nederland stelt tussen 2002 en 2006 troepen en materieel beschikbaar voor operatie Enduring Freedom.
De stabiliteit van Afghanistan kan niet enkel met militaire middelen worden verzekerd. De Verenigde Naties blijven een centrale rol spelen in de promotie van vrede en stabiliteit. Om de uitdagingen in Afghanistan aan te pakken, is de VN de UNAMA-missie gestart. Deze politieke missie zou moeten resulteren in een goede basis voor duurzame vrede. Ook de humanitaire hulp moet verbeterd worden.

De oorlog in Afghanistan duurt nog altijd voort. In februari 2020 sloten de Verenigde Staten een akkoord met de Taliban over de terugtrekking van troepen, die binnen veertien maanden zal plaatsvinden als de Taliban zich aan de gemaakte afspraken houdt.